Avioehdon avulla aviopuolisot voivat määritellä, miten omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä avioeroon ja/tai toisen puolison kuolemaan. Avioehtosopimuksen voi laatia ennen avioliiton solmimista tai avioliiton aikana. Allekirjoitettu ja todistettu avioehto tulee toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Jos avioehtosopimuksen laatii hyvissä ajoin ennen avioliiton solmimista, rekisteröinnin osalta tulee huomioida, että avioehdon voi lähettää Digi- ja väestötietovirastoon aikaisintaan kuukautta ennen vihkipäivää. Rekisteröinnin hinta on tällä hetkellä 82 euroa (vuosi 2024).
Avioehtosopimus voi olla täysin avio-oikeuden poissulkeva niin, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omistamaan omaisuuteen.
Avioehtosopimuksella puolisot voivat myös määrätä, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omistamaan omaisuuteen. Puolisot voivat esimerkiksi määrätä, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta toisen ennen avioliittoa saamaan omaisuuteen, toisen saamiin perintöihin ja/tai toisen omistamaan yritysomaisuuteen.
Avioehtosopimuksella puolisoilla on lisäksi mahdollisuus määrätä, että toisella puolisolla ei ole avioikeutta tiettyyn tai mihinkään toisen omistamaan omaisuuteen. Täysin yksipuolinen avioehtokin, jossa puolisot määräävät, että toisella osapuolella ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen ja toisella osapuolella on avio-oikeus kaikkeen toisen omaisuuteen, on joissakin tilanteissa varteenotettava vaihtoehto.
Avioehto voidaan laatia ja usein laaditaankin niin, että avioliiton päättyessä avioeroon puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, mutta avioliiton päättyessä kuolemaan avio-oikeus on.
Parhaimmillaan avioehto selventää omaisuuden omistussuhteita ja suojaa kummankin puolison etuja.
Avioehtosopimuksen tulee olla kirjallinen, päivätty ja allekirjoitettu sekä kahden esteettömän henkilön todistama. Koska avioehto on sopimus, sen allekirjoittaminen edellyttää vapaaehtoisuutta. Kumpaakaan osapuolta ei saa pakottaa avioehtosopimuksen allekirjoittamiseen. Jos avioehtosopimusta haluaa myöhemmin muokata tai sen haluaa purkaa, tulee laatia uusi avioehto.
Lakitoimisto JPH avustaa mielellään tilanteeseenne sopivan avioehtosopimuksen laadinnassa.