Jäämistösuunnittelu
Jäämistösuunnittelulla voidaan vaikuttaa mm. jaettavan omaisuuden määrään ja laatuun sekä siihen ketkä ovat edunsaajia, ja mitä he jäämistöstä tulevat saamaan. Mielestäni jäämistösuunnittelun lähtökohtana tulee olla omaisuuden omistajan (ja mahdollisesti tämän kumppanin ja muiden läheisten) ajatus siitä, miten hän haluaa omaisuutensa jakaa. Vasta tämän jälkeen aloitetaan sopivien oikeustoimien (testamentti, lahja, jne.) käyttöön ottamisen suunnittelu ja niihin liittyvien verorasitusten huomioiminen.
Lapsen elatusapu
Lapsen elatuksesta annetun lain 2 §:n 1 momentin mukaan vanhempien elatuskykyä arvioitaessa otetaan huomioon heidän ikänsä, työkykynsä ja mahdollisuutensa osallistua ansiotyöhön, käytettävissä olevien varojen määrä sekä heidän lakiin perustuva muu elatusvastuunsa. Oikeusministeriön vuonna 2007 julkaisemassa ohjeessa lapsen elatusavun arvioimiseksi esitetään elatuslain säännösten tulkintaan perustuva malli siitä, miten elatusavun määrä voidaan laskea toisaalta lapsen elatuksen tarpeeseen ja toisaalta vanhempien elatuskykyyn vaikuttavien tekijöiden perusteella. Ohje soveltuu KKO:n mukaan tavanomaisissa tapauksissa myös tuomioistuimissa käytettäväksi. Koska ohje sisältää paljon harkinnanvaraisia kriteereitä, eikä se sovellu mekaanisesti noudatettavaksi poikkeuksellisissa tilanteissa, kannattaa asiantuntijan avulla varmistaa, että elatusavun määrä tulee oikein laskettua.
Kuolinpesän selvittäminen
Kuolinpesän osakkaat voivat keskenään hallita pesää ja selvittää sen perinnönjakoa varten. Pesän selvittämisessä on mahdollista ja usein hyödyllistäkin käyttää asiantuntija-apua. Oikeanlaisen asiantuntemuksen avulla saatetaan välttää pesänselvittäjän hallinto. Pesää selvitettäessä tulee muun muassa maksaa velat, tehdä sopimuksia velkojien kanssa, periä saamiset, irtisanoa sitoumukset ja panna täytäntöön legaatit.
Pesänjako
Leski perii puolisonsa silloin, kun ensin kuolleella ei ole ollut rintaperillisiä. Myöhemmin lesken kuoltua on toimitettava pesänjako ensin kuolleen ja lesken sukuhaarojen välillä. Ensin kuolleen toissijaisilla perillisillä esim. sisaruksilla tai heidän lapsillaan tai lapsenlapsillaan on lähtökohtaisesti oikeus saada omaisuutta lesken pesästä samassa suhteessa, kuin missä ensiksi kuolleen jäämistö oli hänen kuolinhetkellään puolisoiden yhteenlaskettuun omaisuuteen. Pesänjaossa on mahdollisesti huomioitava muun muassa lesken puolisonsa kuoleman jälkeen saamat lahjat ja perinnöt sekä lesken tekemät lahjoitukset.